Втори ден в тези райони в сила ще е код „жълто”

Втори ден опасно студено ще е в девет области в Северна и Източна България. За тях е обявен код „жълто”.

Предупреждението важи за областите Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Добричка, Шуменска и Варненска.

За останалата част от страната обявеният код е "зелен".

Минималните температури ще бъдат между минус 10° и минус 5°, на места до минус 14°. През деня ще остане студено с температури под нулата.

Тази сутрин Варна посрещна поредния леден ден. Обстановката все пак се успокоява. Летището и пристанището функционират, очаква се днес да отпаднат и проблемите с движението на влаковете. Пътните настилки са заснежени и заледени, но са отворени всички пътища към града.

В пет от малките общини в областта снощи бедственото положение остана. Има проблеми с електрозахранването, но аварийните екипи вече успяват да стигнат на място за ремонти.

След виелицата остава проблемът със заледените тротоари и висулките. Десетки пострадали са потърсили лекарска помощ от снощи досега. От общината започнаха проверки на тротоарите.

В Шумен обстановката също се нормализира. Не е имало бедстващи хора през последната нощ. Всички пътища са отворени за движение, след като 40 машини са обработвали пътищата в областта. Температурите обаче остават много ниски.

Доставени са хранителни продукти до всички населени места в областта.

В самия град цари хаос. Заради паркирали автомобили малките улички не могат да бъдат почистени.

В Разград обстановката е значително по-добра от последните две денонощия. Всички пътища вече са отворени. Студът обаче взе първата си жертва. 49-годишен мъж е намерен вкоченен близо до дома си в село Ясеновец. Най-вероятно мъжът е пазарувал в местната бакалия и докато се е връщал е паднал в снега.

 

Повече гледайте във видеото

 

Снимки от обстановката във вашето населено място очакваме в рубриката "Моята новина"