Над 100 коледари възродиха уникалната традиция коледуване

През цялата нощ и рано тази сутрин над 100 коледари с гайди огласиха Калофер. Жителите на града възродиха уникалната традиция коледуване.


За първи път досега младите мъже в Калофер коледуват с гайди. От вчера не спират да обикалят къщите в малкото балканско градче. И днес на Коледа влизат в домовете на хората, за да попеят за здраве и сполука на домакините.


И докато мъжът в тази къща посрещаше коледарите, жената се бе заела с приготвянето на коледната трапеза.


„Приготвянето първо започва от питката, за да може да се опече. Докато се пече питката, ще сложим да се вари ошавът. След ошавът свиваме сърмите. Както набабва бобът и портмонето на всеки чорбаджия, на всяка жена и на всички подрастващи. Да набъбват и семействата. Където са един да стават двама. Цяла нощ печката трябва да гори и бъдникът да бъде по-здрав, по-дебел и до утре сутринта да има искри от бъдника. За коледарите съм приготвила кравайчета, измесени с любов и със сусам поръсено”, разказва Пенка Цвяткова.


На най-възрастният домакин в къщата се падна задачата да приготви калоферското мезе за коледарите.


Сред коледарите срещаме и 5-годишният Станислав, който вече е тръгнал по пътя на баща си да става гайдар.


В Калофер няма къща, в която да няма гайда или тъпан, а на днешния ден няма затворена врата. Всеки е отворил дома си, за да посрещне коледарите.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Благой Бекриев