Новата цена донесе промененият акциз от 1 януари

От днес зареждаме автомобилите си с по-скъпо дизелово гориво. Разликата не е малка - става дума за повече от пет стотинки на литър.

 

Проверка на Нова телевизия в столицата показа, че веригите бензиностанции продават литъра дизел за 2 лева и 55 стотинки. Преди нова година в различните бензиностанции зареждахме на цени от 2 лева и 48-49 стотинки. Това е поскъпване от около 7 стотинки за няколко дни.

 

Разликата се дължи на повишаването на акциза върху дизела. От първи януари освен този налог се вдигна и акциза върху керосина. И докато по-високата ставка за самолетното гориво не се очаква да доведе до оскъпяване на билетите, то по-високия данък за дизела вдига цените на колонките.

 

За 1000 литра държавата вече прибира 645 лева данък, което е с 15 лева повече в сравнение с миналата година. На практика налогът оскъпява литъра гориво с около 2  стотинки, но след като се наложи и данъкът добавена стойност поскъпването за литър се оказва 4-5 стотинки за литър.

 

Тези поетапни увеличения на налога върху дизела и керосина започнаха през 2006-та година, за да може страната ни да достигне минималните акцизни ставки за Европейския съюз. За бензина вече сме го достигнали. А с това увеличение на практика стигнахме и задължителната ставка и за дизела. Така че следващо поскъпване на горивата вече ще се дължи единствено на промяна на цените на суровината и на промените на пазара на горива.