Движението от София към Перник частично е блокирано

Свлачище блокира движението по магистрала "Люлин" тази сутрин. На пътното платно близо до първи тунел са паднали около 350 кубически метра скална маса. През целия ден движението от София към Перник беше затруднено, заради работата на екипите по почистването. Скалната маса е паднала през изминалата нощ, заяви инж. Георги Златев от Агенция „Пътна инфраструктура”.


Магистралата е почистена преди около два часа. Затрупани бяха две от платната на магистралата, а колите бяха ограничени в крайната лява лента.

 

Най-вероятната причина за срутването е непостоянните температури през последните няколко дни и влагата, както и геологията на терена. Това обясни инженер Георги Златев от Агенция „Пътна инфраструктура”.Освен това мрежите, които са предвидени да укрепват това място не са успели да поемат натиска на скалите.

 

„Това, което е станало тази нощ, е малка изненада, тъй като укрепването, което сме направили, има за цел да задържи по-малки скални късове. Мрежите, които сме поставили, имат за цел да предпазят пътуващите от скални късове с размери приблизително 40-50 сантиметра. А тук имаме късове приблизително 2 кубични метра”, каза инженер Георги Златев.

 

На 50 метра от мястото, на което е станал днешния инцидент, скалите също поддават и има вероятност скоро да стане и там свлачище.

 

Повече по темата вижте във видеото.

 

Репортер: Николай Василковски