Опозицията няма да подкрепи избора на акад. Воденичаров за просветния ресор

След като номинира акад. Стефан Воденичаров за министър на образованието пред операторите, вместо пред репортерите, премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква кандидатурата му да бъде приета радушно и от опозицията.

Опозиционните партии обаче не потвърдиха очакванията му. И БСП и ДПС ще гласуват против това назначение.

Защо човек от БСП стана министър на ГЕРБ”, попита Веселин Методиев от  ДСБ, след като стана ясно, че председателят на Българската академия на науките ще бъде новият министър на образованието.”

„Стефан Воденичаров, който е един достоен човек, днес стана жертва на кризисен PR”, коментира Антон Кутев от Коалиция за България. По думите му Борисов се опитва да си купи индулгенция.

„Въпреки че не крием уважението си към акад. Воденичаров, той и магьосник да е не би могъл да сътвори чудеса при тази финансова рамка, която му е зададена”, добави новият лидер на ДСБ Лютви Местан.

За съжаление БАН ще осиротее за известно време, надявам се да е за добро”, каза Огнян Стоичков от „Атака”.

Кандидатурата на председателя на академията е много навременна, според Румен Стоилов от ГЕРБ. „Това е един много сериозен човек и смятам, че научната общност ще бъде много доволна.”

Разнопосочни се оказаха обаче очакванията и мненията на хората в образователната сфера за предложението акад. Стефан Воденичаров да стане министър на образованието. Положително предложението беше прието от ректора на УНСС. Работата в науката ги е срещала неведнъж и номинацията на Воденичаров не била изненадваща: „Защо трябва да има тук момент на изненада при положение, че говорим за академик,” коментира проф. Стати Статев.  

Момент на изненада от предложението за наследник на Сергей Игнатов имаше за директори на училищата: „Моето мнение, че на най-високия пост в системата на образованието трябва да бъде един човек – енергичен, с познания както във висшето, така и в средното образование. Силно се надявам акад. Воденичаров да има достатъчно познания в тази област”, каза Диан Стаматов.   

Всички са убедени, че  новият просветен министър  няма да има достатъчно време за големи промени в сферата, включително във Фонда за научни изследвания. Скандалите във фонда взеха още една оставка. След като вчера премиерът поиска поста си да освободи директорът на фонда Рангел Гюров – късно снощи той е уважил искането.