Според Кирил Гумнеров ни е нужно Велико народно събрание

„Предстои ни едно важно обсъждане. Намираме се в сложен момент. Изправени сме пред политическа криза, която днес може да бъде решена или задълбочена”, каза в Народното събрание Ангел Найденов от БСП.

 

По думите му хората искат решения. „Кредитът на доверие вече е изчерпан. Трябва да чуем и оценка на парламентарните групи като отношение към бъдещето на управлението на страната”, допълни той.

 

Найденов предложи заседанието на Народното събрание да бъде излъчвано пряко по националните телевизии до приключване на гласуването по приемане на оставката на кабинета „Борисов”.

 

Предложението беше гласувано от депутатите и прието.

 

Велико народно събрание е нужно, защото то трябва да промени правилата на политическата игра. То ще гарантира, че старите муцуни няма да бъдат в този парламент и няма да си играят игричките. Хората искат промяна. На тази база може да се тръгне към увеличаване на доходите”, каза от парламентарната трибуна Кирил Гумнеров, независим депутат.

 

Според него депутатите, които са в парламента, нямат право да говорят за промяна, защото през последните 10 години те са били тези, които са писали законите. „Хората не ви искат”, допълни Гумнеров.

 

„Хората са на улицата защото статуквото не ги удовлетворява. Те са бедни и не могат да си платят сметките”, заяви Димитър Чукарски, независим депутат. Той смята, че с тази оставка и с бързо отиване на избори се дава път на статуквото.

 

„Хората не протестират срещу това Народно събрание. Те искат да не бъдат лъгани, а не искат Велико народно събрание. Да не забравяме, че най-големите протести бяха по времето на Велико народно събрание”, допълни той.

 

„Изходът е незабавно да се на направи Велико народно събрание”, каза Янаки Стоилов от „Коалиция за България”.

 

По думите му в първите си дни протестите са били на хора, които нямат пари да си плащат сметките. „Те искат България да излезе на пътя на развитието, а не да се върнат на нивото от 1999 година”, допълни той.

 

Парламентът отхвърли искането на Петър Курумбашев от "Коалиция за България" - парламентът да покани премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков да присъстват в пленарна зала. „Нормално е, когато се предава властта, в Народното събрание да присъства премиерът”, заяви Курумбашев.

 

От ГЕРБ обясниха, че Бойко Борисов не бил в парламента, защото имал и други задачи, а и в сряда половината депутати на са били в пленарна зала.