Това призова шефът на руския олимпийски комитет

Председателят на Националния олимпийски комитет на Русия Александър Жуков призова борците да не връщат медалите си на Международния олимпийски комитет (МОК), в знак на протест срещу възможното изключване на борбата от олимпийската програма. Жуков заяви, че в момента не е нужно да се връщат медалите или да се организират някакви мащабни протестни акции.

 

"Медалите са спечелени в честна борба на Игрите и трябва да останат у спортистите, които са ги извоювали. Нашата цел е да убедим членовете на МОК, че борбата е популярен спорт по света и при никакви обстоятелства не трябва да бъде изключвана от олимпийската програма", каза председателят на олимпийския комитет на Русия. Според него трябва да се организират масови акции, които да покажат колко популярна е борбата и колко важна е тя за олимпийското движение.

 

Призивите за връщане на олимпийски отличия прозвучаха почти веднага след като стана ясно, че Изпълнителното бюро на МОК ще предложи на сесията през септември в Буенос Айрес борбата да бъде извадена от програмата на Олимпийските игри. Обидени на решението, голяма част от елита на борбата обяви готовност за крайните действия, ако спортът бъде лишен от мястото си на най-големия спортен форум.