Георги Цонов с личен рекорд, но остана на 4 сантиметра от осмицата

Златозар Атанасов се класира за финал в дисциплината троен скок на европейското първенство по лека атлетика в зала, което се провежда в Гьотеборг.

 

Атлетът, известен с прозвището си Заро, постигна 16.66 метра в последния си трети опит и се нареди седми в класирането на предварителния кръг. С това отлично изпълнение обаче Атанасов измести от осмицата другия българин - Георги Цонов. Младият ни атлет беше на осмото място с 16.58 м. Все пак важното за Геори е, че подобри личния си рекорд, който до момента бе 16.12 м.

 

И трите опита на Цонов бяха над досегашното му лично постижение, съответно в трите скока – 16.35 м, 16.31 м и 16.58 м. 19-годишният Цонов, който е европейски вицешампион за юноши и четвърти от световния шампинат за юноши старша  възраст, днес дебютира на голямо състезание при мъжете.

 

Атанасов пък защити името си като един от най-добрите състезатели в тройния скок в Европа в момента, след като беше финалист и на шампионата на континента в Хелзинки през миналото лято.

 

Италианецът Даниеле Греко беше единственият атлет, преминал квалификационната норма от 16.90 м, като се приземи на 16.94 м още при първия си опит. Финалът в тройния скок за мъже е утре (2 март) от 18:25 ч. българско време.