Компании, грижещи се за старините ни, купиха голяма част от бившия дял на държавата в ЕРП-то

Част от акциите на електрозразпределителните дружества са притежание на български пенсионни фондове. Осигурителните компании, грижещи се за старините ни, купиха голяма част от бившия дял на държавата в ЧЕЗ през октомври.

 
Информацията е публично достъпна. 
 
„ЧЕЗ-Електро” - дъщерна компания на чешкото дружество ЧЕЗ, всъщност е само 67% негово. Останалото е поделено почти наполовина между пенсионен фонд и други инвеститори на фондовата борса.
 
Подобно е положението и при „ЧЕЗ-Разпределение”. Там в подялбата на пуснатите през 2012 г. на борсата 33% от държавното участие са включени вече три пенсионни дружества с около 18% от акциите. 
 
В такъв случай, може ли с лека ръка да се пристъпи към отнемане на лиценз или дори национализация? 
 
Очевидно, че ще ги засегне, защото те са направили тези инвестиции с нагласата, че това са нискорискови и достатъчно доходни инвестиции. Ако се прави такава, трябва да се мисли дали ще засегне само акциите на чехите или на българските пенсионни фондове. Ако има такъв двоен стандарт, то е невъзможно”, обясни за Новините на Нова икономическият анализатор Мариян Йорданов.
 
И така, ако някой призове за национализация на електроразпределителните дружества, трябва да има предвид, че така ще засегне интересите на пенсионните фондове, а от там и на всички нас.
 
Репортер: Данаил Глишев