Опозицията пък настоява за смяна на областните управители заради изборите

Първата задача на служебното правителство трябва да бъде установяването на финансовото състояние на държавата, смятат политолози. Вчера от БСП предложиха също няколко съвета към бъдещия служебен кабинет, които според тях трябва да бъдат сред първите задачи. Не всички от тях обаче могат и трябва да бъдат изпълнени на този етап, пък е коментарът на политическите анализатори.

Това колко пари има в момента в държавната хазна е и сред основните съвети на социалистите към бъдещия служебен кабинет. Сред съветите е и гарантирането на честни избори. Това според тях можело да стане чрез департизация на ръководството на МВР и с освобождаване на областните управители.

„Ще бъдем спокойни, ако се сменят областните управители, защото по новия Изборен кодекс там ще бъдат съхранявани книжата”, каза в „Здравей,България” Корнелия Нинова от Коалиция за България.

Според проф. Трендафил Митев от катедра „Политология” в УНСС обаче това не е възможно да стане, защото означава институционалната криза освен на върха да се задълбочи и на средното ниво.

„Според мен политическите партии сега ще лансират идеи, за да могат действително да подпомогнат от една страна евентуалната работа на служебното правителство, но същевременно и да има една база, на която то да бъде критикувано”, отбеляза политологът.

Повече за предложенията на опозицията и коментарите на политическите анализатори гледайте във видеото.