Той посочи, че президентството не е платформа, а трибуна за отстояване на позиции

„Чувствам се като опитен шофьор, който следи обстановката и натиска педалите. Но не бих посъветвал Росен Плевнелиев как да действа”. Това заяви президентът Георги Първанов в студиото на „България говори”.

 

Той определи Обществения съвет, който се сформира към президента, като „погрешна стъпка”. Първанов заяви, че в страната ни винаги е имало свръхочаквания към поста на президента и припомни за голямата учителска стачка, която завърши след консултация при президента. Според него изявите на президента в медийното пространство трябва да са по-малко.

 

„Президентството не е платформа, а трибуна за отстояване на позиции. Но дори да раждаме и генерираме чудесни идеи, няма чуваемост за това”, категоричен бе той.


„Не искам да го поощря в стремежа му да излъчва спокойствие. Смятам, че трябва да има стабилност в промяната. Това постоянно противопоставяне не се знае докъде ще ни доведе”, обясни още Първанов.


Той коментира и списъка с хора, които трябва да влязат в служебния кабинет. По думите му всеки президент трябва да си води тефтер с впечатленията от различни икономисти и експерти в различни области. Като основен проблем на различните правителства, които идват на власт, той посочи липсата на ясно оформен кабинет с лицата, които да заемат важните министерски постове.


На въпрос "От кой министър би се освободил?", Георги Първанов отказа да коментира с думите: „Има единични случаи, който биха могли да се оценят позитивно”.


Според него обаче обединение между БСП и ГЕРБ е в сферата на теоретичното и невъзможното. „Но съгласието се постига и това бе в основата на успеха на служебното правителство на Стефан Софиянски и после на кабинета на Иван Костов”, допълни още Първанов.  

 

Той загатна, че може да посочи две имена, които БСП може да лансира за в бъдеще. „Сега ключовата дума за БСП е промяна – за да променим обществото, трябваше да променим себе си”, категоричен бе той.

 

"Новият служебен кабинет ще бъде в минното поле на тежкия реваншизъм", заяви още Първанов.  Държавният глава очерта и евентуалните партии, които ще влязат в следващия парламент – сред тях са партията на Меглена Кунева "България за гражданите", както и партиите в близост до Иван Костов и „Синята коалиция”. „Ако някой спечели от референдума за ядрената енергетика, това бяха „Атака” и Иван Костов”, уточни той.  


Запитан трябва ли да има ден за размисъл, Първанов заяви: „Не върши никаква работа, по-скоро е излишен”. Той обаче похвали работата на вицепрезидента Ангел Марин с думите: „Той е като багер”.


Какво още каза Георги Първанов в студиото на "България говори" гледайте във видеото. 

 

Целия разговор може да проследите в NovaPlay.