Тя оприличи протестите на „бутилка шампанско, а тапата – на сметките за ток

"Аз вярвам, че жените в кризи са много ефективни. Не казвам, че мъжете не могат да се справят или че са лоши, напротив. Но смятам, че една жена в криза се мобилизира, може да бъде ефективна и може да се справи. Спомняме си Ренета Инджова като премиер. Включително и Саша Безуханова смятам, че е един безспорен лидер”. Това заяви в студиото на „България говори” министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.


По думите й кабинет, който е съставен само от експерти, в тази ситуация, трябва да може да овладее нещата и за два месеца да стабилизира доколкото е възможно държавата по начин, по който да се проведат едни демократични избори.


„Факт е, че са направени много неща – инфраструктура, стабилност на институциите, фискална стабилност. Основната грешка на това 4-годишно управление беше след стабилността, след първите година-две, когато постигнахме финансовата фискална стабилност, върнахме доверието на финансовите институции, на Европа, на света. Тогава беше най-добрият момент да засилим икономическата активност”, категорична бе Павлова.

 

„Трябваше много по-рано да се предприемат действия в ДКЕВР и за ограничаване поскъпването на тока, това е наша грешка. Дянков беше прекалено рестриктивен. Умееше да казва „Не”, но не и „Да”, сподели министърът на регионалното развитие в оставка.
 

Тя обяви, че ако дефицитът е бил вдигнат малко, разумно с приоритетни проекти, икономиката е щяла да се развие, да се създаде заетост, повече работни места и нямаше да е толкова голяма междуфирмената задлъжнялост.  


Лиляна Павлова оприличи протестите на „бутилка шампанско, а тапата – на сметките за ток. След като тапата хвръкна, се стигна до много нови искания, в това число и някои съвсем неприемливи”, смята Павлова.


Според нея проблемът в Обществения съвет е с представителността на протестиращите.

 

По думите й протестите във Варна са най-ясно организирани и имат най-ясна концепция за исканията им. „Не приемам обаче да се самозапалиш по политическа причини”, допълни Павлова.


Целия разговор гледайте във видеото.