След молебен за протестите, патриархът отправи послание към българите

Новоизбраният български патриарх Неофит отслужи на Месни заговезни първата си литургия в митрополитския храм „Света Неделя”. Беше проведен и молебен заради протестите в страната, а патриархът отправи послание към всички българи.

В службата взеха участие много архиереи и духовници от Българската православна църква, както и стотици граждани, които дойдоха, за да се поклонят пред иконата „Достойно ест”, която пристигна вчера от храма „Св. Александър Невски” с литийно шествие.

С словото на новия ръководител на православната църква намери място и името на Пламен Горанов, който почина на 3 март във Варна, след като се самозапали в знак на протест пред общината в града.

Обществото ни преживява дни на изпитания. Душите на мнозина са изпълнени с възмущение и недоволство. С растяща тревога наблюдаваме ескалация на социалното напрежение”, заяви Неофит. „Потресени бяхме от трагичната участ на млад човек, който в отчаян опит за промяна загуби живота си. Случващото се не може да не ни тревожи, не може да наблюдаваме безучастно. Християнската и човешката съвест не може да мълчи пред предизвикателството на достигналия широки размери социален протест”, се казва още в обръщението.

По думите на патриарха обществото ни преживява дълбока криза – „криза на отношението ни към живота, към света, към ближния”.

 

Месни заговезни

 

Днешният църковен празник - Месни заговезни - е винаги в неделя, осем седмици преди Великден. До тази вечер месните ястия са разрешени, от утре започва Великденският пост.

Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за постите. Тогава са разрешение млечните храни и яйцата.

До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица венчавки не се позволяват.