Целта е да не прекъснат трудовия си стаж, поясниха част от тях за Новините на Нова

Депутатите от 41-то Народно събрание се наредиха на опашката на безработните. След като президентът Росен Плевнелиев разпусна парламента, след оставката на правителството, депутати от различни партии вече са се регистрирали в бюрата по труда. 

 

Народните представители, регистрирали се на борсата, са от ГЕРБ, БСП и ДПС. Всички те са категорични, че това е нормално и позволено от закона действие. Целта им била да не прекъснат трудовия си стаж. 

 

За съжаление никой от тях не поиска да застане пред камерата и да се аргументира. 

 

Няма нищо сензационно в това бивш депутат да се запише в Бюрото по труда”. Това бяха аргументите на всички народни избраници, които се съгласиха да обяснят кое ги провокира да се наредят на опашката на безработните. 

 

„Няма нищо ненормално, когато човек е без работа, да отиде на борсата. Била съм 99-та година на борсата за осем месеца. После пак бях”, каза Лили Боянова, бивш депутат от ГЕРБ

 

„Просто трябва в 7-дневен срок да се регистрираш. От тази гледна точка не знам защо гледате на мен, като на камила, която не спазва закона”, коментира Захари Георгиев, бивш депутат от „Коалиция за България”.

 

И аз ще отида на борсата. Не виждам нищо нередно в това, за което ме питате”, каза Вяра Петрова, бивш депутат от ГЕРБ.

 

Някои от депутати заявиха, че на старото им работно място има нов човек, или са напуснали. А някои избрали борсата, като място за отдих.

 

Почти всички са категорични, че това, че са стигнали до трудовата борса, няма да ги откаже от политиката.

 

Екс-депутатие признаха, че не са се чувствали неудобно, когато са се наредили на опашката на безработните. 

 

Поискахме справка от Агенция за социално подпомагане за общия брой на бившите депутати, регистрирани на трудовата борса, но от там ни обясниха, че такава справка не може да се направи, защото народните избраници се регистрират, като обикновени хора, а не като парламентаристи.

 

По закон обезщетението, което депутатите могат да получават е 60 на сто среднодневната работна заплата, която са взимали в парламента. Тоест, при законова депутатска заплата в размер на 2196 лева, безработния народен избраник би трябвало да получава от Бюрото по труда 1200 лева, заради осигурителния праг, който е 2000 лева.

 

А колко време бившите народни избраници могат да се хранят от трудовата борса зависи от трудовия им стаж - от 4 до максимум 12 месеца, за тези, които официално са работили повече от 25 години.

 

Как коментираха действията си някои от бившите народни представители гледайте във видеото.