Това поиска концесионерът "Софийска вода"

Цената на водата в София може да стане 2 лева на кубик. Това иска концесионерът „Софийска вода”. 

 

В момента водата струва 1.76 лева. Ако регулаторът уважи исканото от концесионера увеличение с 14%, ще стигнем до цена от 2 лева за кубик. 

 

Столичния кмет Йорданка Фандъкова вече призова регулатора да не приема исканото от концесионера увеличение, защото според нея дружеството има достатъчно финансов ресурс, за да работи нормално. 

 

От мениджмънта на "Софийска вода" обаче смятат, че цената в момента е с 20% по-ниска, отколкото трябва да бъде реално. 

 

От дружеството обаче признават, че изостават с намаляването на течовете по мрежите. Вместо 47%, загубите в края на миналата година са били почти 54 на сто и не могат да ги намалят по графика, който са приели. Аргументът е, че не стигат средства и затова трябва да се увеличи цената. 

 

Пред Нова ТВ от „Софийска вода" признаха, че за следващите години предвиждат да поискат още по-голямо увеличение.  

 

Дружеството заплаши, че ако ДКЕВР се вслуша в думите на кмета Йорданка Фандъкова да не позволи поскъпване на водата, то това ще затрудни изпълнението на бизнесплана. От общината контрираха, че дружеството има достатъчно пари за инвестиции. 

 

Генералният директор на "Софийска вода"Етиен Пети обаче посочи, че средните месечни сметки за вода в София се равняват на 2 кг свинско месо.

 

Общинският съветник от София Николай Стойнев коментира, че по първоначални данни „Софийска вода” има 28 милиона печалба за тази година.

 

„Горе-долу толкова беше печалбата и за миналата година. Така че да се твърди, че дружеството няма пари за инвестиции, ми се струва прекалено нахално”, на мнение е Стойнев. 

 

От компанията признаха, че са предложили в следващия петгодишен регулаторен период от 2014 г. още по-голямо увеличение на цената. 

 

В късния следобед мениджърите на "Софийска вода" се срещнаха с представители на Столичния общински съвет, за да обсъдят проблемните въпроси.

 

На въпросната среща от "Софийска вода" казаха, че ще предложат на съветниците и кмета вместо да блокират увеличението на цената на вода, да намалят цената на парното. И споменаха, че ако общината има желание, френският акционер в Софийска вода" би се съгласил да поеме управлението и на столичното парно