България иска да получи евро пари за младежката заетост

Служебният премиер Марин Райков е поискал помощ от председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой за международна ревизия в българската енергетика, която трябва да посочи причините за проблемите в сектора. Подобна идея разпространи икономическият министър Асен Василев. Той предложи международен одит на сметките за ток, който да обясни защо са толкова високи. Вчера Василев излезе и със спешните мерки за проблемите в енергетиката.  

 

След срещата в Брюксел Райков каза, че е уверил Ромпой, че служебният му кабинет няма да поставя под въпрос финансовата стабилност на България и няма да се подава на авантюри, които да отблъснат инвеститорите, предаде националното радио.

 

На свой ред председателят на Европейския съвет уверил министър-председателя, че ще подкрепи искането на София за международен анализ на „цялата верига на ценообразуване” и изобщо на енергийния отрасъл, каза Райков, „за да можем да идентифицираме проблемите, които доведоха до този недопустим срив”.

 

Служебният премиер е поискал подкрепата на председателя на Европейския съвет и за това страната ни да получи европейски средства за младежка заетост. От думите на Марин Райков става ясно, че България разчита да получи финансово съдействие от Брюксел.

 

Херман Ван Ромпой и Марин Райков са обсъждали и предстоящите извънредни парламентарни избори у нас. Според служебния премиер никой не се съмнява, че те ще бъдат демократични и прозрачни.