От началото на годината получените сигнали за пушещи шофьори в градския транспорт са 187

Забраната за пушене често е обект на нарушение в градския транспорт и маршрутните линии. За това сигнализират наши зрители. Само за първите три месеца на годината в Столичната регионална здравна инспекция са получени 187 сигнала за пушещи шофьори. 


Всеки ден Столичната регионална здравна инспекция и организацията „България без дим" получават десетки подобни сигнали. Един от тях е на Надежда, която също попада на пушещ шофьор в маршрутка


„Според мен трябва да се съобразяваме с някакви правила. Поставям се на мястото на шофьора, бих пушила в почивките. И това не бива да се възприема като заяждане. Напротив – това е гражданското общество за мен”, на мнение е Надежда.


От началото на годината сигналите за пушене в столичния градски транспорт са 187. 20 от нарушенията са установени в маршрутки. Всяка жалба се проверява от здравната инспекция и се препраща към фирмата, която обслужва съответната линия. Оттам санкционират и провинилия се водач.


„Най-често това се изразява в парична санкция. При маршрутките даже се стига до предупреждение за уволнение или дори уволнение”, обясни д-р Христина Котларска - директор  на дирекция "Здравен контрол" в СРЗИ.   


При подобни случаи санкцията понася нарушителят, а не неговият работодател. Това потвърди и един от превозвачите:


„Пуска се заповед и човекът се санкционира. С парична глоба. Не е тайна, глобата е 50 лева. В повечето случаи до второ нарушение не се стига.”


От влизането в сила на забраната за пушене до днес здравните инспектори в столицата са направили почти 45 хиляди проверки в магазини, болници и институции. Съставени са 280 акта.


Всеки от нас може да изпрати своя сигнал на дежурния телефон или по електронен път в сайта на Регионалната здравна инспекция. Жалби се приемат и от инициативата "България без дим".