Ако отговарят на критериите, майките ще получат добавката еднократно

По 50 лева еднократна добавка ще имат майките, получили обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 г., за месец февруари. Тоест, парите ще се отпускат единствено, ако доходите са под 350 лева на член от семейството.

 

Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри мерките, насочени към най-уязвимите групи от населението.

 

 

По 50 лева ще получат и малко над 27 хиляди  деца с трайни увреждания.

 

С допълнителните средства за заетост ще се осигурят работни места за нови 15 930 безработни от уязвимите групи на пазара на труда. Тук влиза безработни младежи до 29 години, безработни с трайни увреждания, безработни родители на деца до 5-годишна възраст, продължително безработни и др.

 

В програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" ще бъдат включени още 7500 души, в програма "Нова възможност за заетост" – допълнителни 2000. 

 

Предвижда се да се осигурят още 650 асистенти на хора с увреждания.

 

Средствата за всички мерки, насочени към крайно нуждаещите се, са в размер на малко на 41 млн. лева.

 

По-рано днес работодателите напуснаха заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Повод за решението им стана несъгласието с промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор

 

Работодателските организации все пак подкрепят правителствения пакет от социални мерки в помощ на най-бедните, в случай, че има отчитане. Синдикатите признаха, че не са особено съгласни, както с всички мерки, така с общия размер на средства, които ще бъдат разпределени.