Кметът на село Тънка бара предупреждава, че ще вдига селото на бунт и ще блокират главни пътища

Преди време ви разказахме за свлачището, което напука много къщи в неделинското село Тънка бара. Месец по-късно евакуираните по спешност семейства живеят при нечовешки условия - в мазе. А свлачищетото продължава да заплашва десетки къщи. Заради липсатана пари и мерки, хората се готвят да блокират пътища.

 

Повече от месец 12 души, сред които и деца, живеят в приземен етаж сред влага и мухъл. 

 

„Вода нямаме, ток нямаме, тоалетна нямаме, живеем във влага”, обяснява Лиляна Петрова и допълва, че нощите им минават на свещи със страх и напрежение. Семейството разчита единственно на помощ от държавата. 

 

За доказателство, че свлачището продължва да се разширява, кметът на селото показва огромните пукнатини по къщата на семейство Петрови, които с всеки изминал ден се увиличават. Вече са се появили пукнатини и по съдседните нови къщи. 


„Нека ме осъдят, нека ме вкарат в затвора, но аз ще бойкотирам парламентарните избори. От понеделник вдигам селото и ще блокираме главни пътища. Като отиде селото, на нас за какво са ни парите?”, пита се Валентин Хаджииванов, кмет на с.Тънка бара. 


От Община Неделино обясниха, че са изготвили проект за укрепване на свлачището, което подали преди около месец в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

 
„Тези хора не могат да продължават да бедстват. В крайна сметка държавата е длъжна да се намеси, това са 300 000 лв. Смешно е. Когато стане още по-голяма беля тогава ще започнем всички да се вайкаме, защо навреме не сме отстранили тази тежка ситуация”, допълва Стоян Беширов, кмет на Община Неделино. Всички се опасяват, че предстоящите пролетни дъждове могат да активират свлачището. 


Повече по темата гледайте във видеото. 


Репортер: Анелия Веселинова