158 са партиите, подали в срок отчети и списъците на дарителите си за 2012 г.

158 партии са се отчели в срок пред Сметната палата и са описали финансите си за миналата година. 23 политически формации, обаче, са заплашени да платят глоби от 5 до 10 000 лева, защото не са подали в срок отчетите си.

 

Вероятно заради факта, че през 2012 г. не се проведоха никакви избори, различните партии не са положили и усилия да набират дарения.

 

В годините назад единствено ДПС е отчитало нула дарители. През миналата година такова е положението и при ГЕРБ и СДС. Дори БСП отчитат сравнително малко дарители – те по правило обявяват пред Сметната палата сериозен брой хора които ги подпомагат, пък било и с дребни суми. Останалите партии са със по десетина дарители.

 

На фона на малкото дарители и размерът на събраните дарения не е особено голям. Най-много отчитат от левицата – почти 120 хил. лева.

 

18 хил. са събрали от дарения от Движение „България за гражданите”. Почти 12 хил. са влезли в касата на ДСБ.„Атака” отчитат 1 500 лева.

 

Онези 23 партии, които предпочетоха да заобиколят закона и да не подадат отчетите си могат да бъдат глобени общо до 230 хил. лева, ако Сметната палата им наложи максималната санкция.

 

По правило политиците разчитат основно на държавната субсидия и членски внос. БСП може да се похвали с 1 млн. постъпления от членовете на партията. ГЕРБ – малко над 60 хил. За сметка на това, заради факта, че беше най-многобройната партия в 41-то Народно събрание, ГЕРБ имаше най-голяма субсидия – над 23 милиона. Отделно от лихви по депозити партията е спечелила още половин милион лева. Партията изплаща банков заем за над 1 милион лева. Толкова са изтеглили и от Движение „България за гражданите”. Впечатление прави, че ДСБ имат инвестиции в акции и дялове на предприятия. СДС пък изплащат лизингови автомобили за 55 хил. лева.