Малко над 60% от имащите право на глас българи ще гласуват, сочи проучване на НЦИОМ

Малко над 60% от имащите право на глас българи ще гласуват на предсрочните избори през май, сочи социологическо проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).


Най-много от заявилите, че ще отидат до урните, са хора на възраст над 60 години, граждани с образование, както и жителите на селата и на градовете-областни центрове.


Повечето от хората, които не възнамеряват да гласуват, изтъкват като основен аргумент за това съмненията си в честността на вота.

 

11 на сто от българите признават, че биха пуснали бюлетина срещу заплащане, а 89% твърдят, че не биха взели пари при никакви обстоятелства.


Ако изборите за Народно събрание бяха на 15 април 2013 г., със сигурност в следващия състав на парламента влизат ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”, сочи още изследването на НЦИОМ.


Няма значителна промяна и в разликата между първите две формации – ГЕРБ (23.9%) и БСП (17,5%). ДПС запазва третото място по електорална тежест.


Сериозни шансове да стане парламентарно представено има и „Движение България на гражданите".


Да прескочат 4-процентовата бариера ще се борят КП "Демократи за силна България и БДФ", както и за НФСБ.


Расте подкрепата за Коалиция "Център-Свобода и достойнство" (НДСВ и НПСД), за Коалиция от партии "ГОРДА България", за РЗС и ВМРО