Енергийният регулатор ще работи за промяна в ценообразуването на топлофикациите

Цената на електроенергията е по-висока, отколкото трябва, призна шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова, но предупреди, че ако тя падне, ще трябва да се увеличи цената на топлинната енергия. Такава връзка има, „независимо от формулите”, които изчислява Министерството на икономиката и енергетиката, коментира председателят на енергийния регулатор.

 

По думите й цената на природния газ от 1 юли вероятно ще остане без промяна. От „Булгаргаз” също не са поискали промяна в тарифите. Стойността на синьото гориво е важна и за това колко плащаме за топла вода и парно. Затова през летните месеци най-вероятно тарифата, по която се заплаща топлата вода ще остане без промяна. Все още не е ясно обаче ще се промени ли цената на тока от 1 юли.

 

За да се сключват индивидуални договори между потребителите и топлофикационните дружества, трябва да се промени Законът за етажната собственост, каза още пред журналисти шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

 

Харитонова коментира становището на Комисията за защита на конкуренцията за дискриминация при производителите на топлинна енергия, като отбеляза, че това се отнася до наредбата за топлоснабдяване на енергийното министерство. Тя призова въпросите относно решението на КЗК да бъдат насочени към самата комисия.

 

От думите на Евгения Харитонова стана ясно, че ДКЕВР ще се опита да промени модела на ценообразуване в топлофикациите, защото сегашният не отразявал „драстичното изменение на регулирания пазар”.

 

Повече по темата ще намерите във видеото.