Кабинетът "Орешарски" ще може да разчита на подкрепата Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева на разговори с Пламен Орешарски


Правителството на Пламен Орешарски ще може да разчита на подкрепата еврокомисаря Кристалина Георгиева. Това заяви тя на среща с новия премиер в Министерския съвет. Двамата говориха над час, като заедно с тях бяха и вицепремиерът Зинаида Златонова и външният министър Кристиян Вигенин. Основна тема е била как по-добре да усвояваме европари, както и каква позиция да заеме страната ни по така наречената „финансова рамка” на Евросъюза.

 


Стотина души протестираха срещу новото правителство


Около 100-150 души присъстваха на поредния протест срещу новото правителство в София. По план към гражданското шествие трябваше да се включат и привърженици от РЗС, но след като откриха, че в редиците имало провокатори, хората на Яне Янев отмениха своя протест

 

 

Критично положение в Германия заради наводненията

 

Хиляди спасители, пожарникари, военни и доброволци в административния център на провинция Саксония-Анхалт - Магдебург - продължават битката с последиците от наводненията, които сега заплашват да засегнат и Северна Германия. Представител на местния кризисен щаб съобщи, че нивото на река Елба в района на Магдебург днес може да превиши 7,5 м при норма 2 м. Тежко е положението и на юг от града, обявена е евакуация в редица населени места. В цяла Германия общо около 70 хиляди пожарникари и над 11 хиляди военнослужещи се борят с последствията от стихията. Президентът Йоахим Гаук днес посещава пострадали от наводненията райони.

 

 

Девети ден на бунтове в Турция, ще падне ли правителството?


Обстановката в Истанбул е относително спокойна, след като хиляди излязоха снощи за девети ден по улиците на големите турски градове в знак на протест срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган. На площад Таксим се стигна до сблъсъци с полицията. Стълкновения имаше и в столицата Анкара, а полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне събралото се множество. Междувременно, управляващата Партия на справедливостта и развитието отхвърли възможността за провеждане на предсрочни избори като начин за излизане от кризата.