Дупки, пропаднали участъци на пътното платно и разкопани улици ще посрещнат трафика от Европа

В края на тази седмица се очаква да бъде пуснат в експлоатация "Дунав мост 2". Оказа се обаче, че част от пътя водещ до него, е в окаяно състояние.

 

Дупки, пропаднали участъци на пътното платно и разкопани улици ще посрещнат трафика от Европа.

 

Отсечката на път Е-79, която минава през видинското село Димово, е един от най-проблемните участъци по трасето Видин – София. Оттук само след седмици ще минава основният поток от и за "Дунав мост 2".

 

Причината за лошото състояние на пътя във видинското село Димово е ремонт на канализацията. Строителните работи ще приключат минимум след три месецa, когато "Дунав мост 2" вeче ще бъде пуснат в експлоатация.  

 

„За да може да се поеме целият трафик от "Дунав мост 2", ние сме направили един обходен маршрут по един третокласен път, който обикаля през Лом - ототтам нататък по рехабилитирания път покрай Дунава“, каза инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

 

В момента се изготвя проект за цялостна реконструкция на пътя Монтана – Видин, чиято реализация ще започне най-рано през 2014 година.

 

„Ще бъде направено разширение, за да бъде изграден скоростен път. Говорим за път с четири ленти, разделителна ивица между тях, възможност за скорост до 120 км. Съгласно нашето законодателство. Проектирането започна вече, имаме избран изпълнител, така че в момента готвим проекти, за да може следващия програмен период да се кандидатства по европейската програма и да се изпълни пътя“, добави още инж. Лазаров.

 

По другия проблемен участък по трасето София – Видин, околовръстният път на Враца, се работи в момента и ще бъде завършен до края на годината.

 

Репортер: Биляна Борисова