Това потвърдиха за Нова телевизия от Съдебна медицина

Тялото на варненския митрополит Кирил е открито на плажа край местността Траката. Самоличността на удавника потвърди за Новините на Нова съдебният медик от болница „Света Марина” - д-р Вилиян Доков. Малко преди 13 часа Светият Синод съобщи, че смъртта на митрополит Кирил е потвърдена и от полицията. 

 

От Окръжната прокуратура във Варна съобщиха, че на телефон 112 е получен сигнал за плуващ мъж с маска и шнорхел, който след известно време е престанал да дава признаци на живот. Екип към Областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” е извадил тялото. Извършен е оглед на местопроизшествието от служители на МВР-Варна. Започнало е досъдебно производство за установяване причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта.

 

Предстои да бъде направена аутопсия. По тялото няма следи от насилие. Според БНР обаче има предположения, че смъртта може да е настъпила насилствено.

 

Очакват се официалните становища и какво са установили съдебните медици. 

 

Представители на Варненската митрополия обаче не знаеха за официалното потвърждение от МВР, въпреки че в този момент в сайта на Светия Синод вече беше публикувана скръбната вест. 

 

На въпрос дали митрополит Кирил е споделял с тях за отправяни заплахи към него, от Варненската митрополия казаха, че не могат да коментират такова нещо и помолиха за разбиране и търпение. 

 

Тялото на митрополит Кирил ще бъде положено за поклонение в четвъртък от 8.00 часа в Катедралния храм на Варна „Свето Успение Богородично”, съобщи говорителят на Варненска и Великопреславска митрополия отец Дончо Александров. Решението е взето на Епархийския съвет. Митрополитът ще бъде погребан на митрополитската алея, която се намира в старите гробища на морската ни столица. 

 

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е роден през 1954 г. Светското му име е Богомил Ковачев. От 1968 г. учи в Софийската духовна семинария. След това е изпратен на послушание в Рилската света обител. 

 

През 1972 г. Дядо Кирил приема монашеството. Осем години по-късно става архимандрит.

 

Година след това се дипломира в Софийската духовна академия и специализира в Москва, където става представител на Българската православна църква. 

 

Дядо Кирил е бил игумен на Троянския манастир и главен секретар на Светия Синод. Оглавява Варненската и Великопреславската митрополия през 1989 г. 

 

След като в края на миналата година почина патриарх Максим, той беше избран за наместник-председател на Синода до свикването на Патриаршеския събор, на който за патриарх беше избран Неофит. 

 

Личността на варненския митрополит Кирил беше силно коментирана през годините, след като се появи с луксозен автомобил

 

Дядо Кирил бе сред духовниците, които са сътрудничили на Държавна сигурност. Досиетата им бяха разкрити в началото на 2012 г. В това си качество той е ползвал псевдонимите „Ковачев” и „Владислав”, разкриха тогава от Комисията по досиетата.