Хотелиери сигнализираха за високо ниво на фекалните води в Слънчев бряг

От дни в част от хотелите в Слънчев бряг канализационната мрежа връща фекални води. За това сигнализираха хотелиери в сигнал до Нова телевизия. Според тях това се случва все по-често и се опасяват, че в комплекса мръсната вода може да залее улиците.


Хотелиери припомнят, че проблемът с високо ниво на фекални води в Слънчев бряг съществува от години.


„Всяка година, но сега вече е нетърпимо, тъй като преди се спираха тези помпи. Значи проблемът е, че в помпените станции, които изпомпват фекалните води има едни помпи,  някакви помпи-машини и съоръжения, които са стари, от миналия век”, обяснява хотелиерът Веселин Налбантов.


За да се избегнат неприятни гледки, част от собствениците са проектирали скъпо струващи системи, с които блокират връщането на отпадните води обратно към тях. Проблемът ставал видим в хотели, разположени в ниската част на комплекса и то след проливен дъжд.


Проверка на Нова ТВ показа, че водоснабдителната и канализационната мрежа на комплекса са в активите на акционерното дружество, което няма лиценз за такава дейност. За поддръжката обаче отговаря ВиК- Бургас, което получава и приходите.


И двете страни са съгласни, че количеството отпадни води, които изхвърля ежеминутно комплекса, в който леглата са над 250 000 надхвърля многократно капацитета на пречиствателната станция в Равда.


„Съответно всички тези приходи от  плащанията, таксите за вода и канал, плащането на питейна вода се осъществява във съответното дружество, като за района на Бургас това е ВиК – Бургас”, поясни Златко Димитров – изп. директор на „Слънчев бряг” АД.


От Акционерното дружество смятат, че ВиК - Бургас, което е собственост на държавата трябва да инвестира в мрежата част от приходите.


Преди дни започна разширението на пречиствателната станция в Равда, което ще завърши в края на 2014 г.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова