Орешарски смята, че е добре на поста да е специалист от системата

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще разговаря с новоизбрания председател на ДАНС Владимир Писанчев и ще му предложил другия кандидат за поста - Недялко Недялков, да стане заместник-председател на агенцията. 

 

Орешарски посочи, че под изказването си, че предложението му до известна степен е запазване на статуквото, е имал предвид, че е предложим специалист вътре от системата, а не отвън. Премиерът посочи, че е предпочел да е така заради силната обществена чувствителност към тази длъжност. 

 

„Очевидно промените пораждат обществени вълнения”, коментира той. „Смятам, че това е най-добрият възможен избор при критерия "специалисти от системата", отбеляза Орешарски. 

 

Пред журналистите Орешарски коментира и други теми като намаляването на партийните субсидии. „Щом сте разчели в програмата ми, че ще предложа намаляване, значи ще го направя. Не считам, че трябва да слезе до нула”, каза министър-председателят.

 

Пламен Орешарски съобщи още, че ще се помисли за законови ограничения „офшорки” да купуват компании, които оперират с български пари. Повод за това е сделката за продажба на пенсионно-осигурителното дружество „Доверие”. Премиерът обаче увери, че Комисията за финансов надзор съвестно ще проучи купувача и при съмнения за капиталите му ще откаже да одобри сделката.