Удължаването се налага заради трудните условия на работа под земята

Акцията по спасяването на затрупаните миньори в рудник Ораново ще продължи поне още седмица. Удължаването на спасителната операция се налага заради трудните условия на работа под земята. Съществува риск дори и за спасителите.


На 5-я ден от издирването минно-спасителната служба от Бобов дол излезе със свое становище - ще се работи още дълго.


По думите на инж.Валентин Костадинов, началник на минно-спасителна служба в Бобов дол разстоянието до камерата, където се предполага, че се намират двамата миньори, е 25 метра. Самата камера пък е 10 метра. Работата по спасяването обаче била тежка и опасна.


„Затова работиме безопасно. Възстановяваме крепежа, чисти се материала, там където скалният масив е изтекъл и го е нарушил и след това за да можем да си пазим гърбовете и напредваме направо”, допълва инж.Валентин Костадинов.


И днес в рудника дойде енергийният министър Драгомир Стойнев, който отговори на собственика на рудника Красимир Михайлов, по известен като Паргов, че повече не може да се продължава така.


В тази държава има изключително коректни работодатели, но явно има и робовладелци. Хората трябва да разберат, че ще има ред и правила. Някои ако си мислят, че живeят през 90-те години, когато бяха мутрите, дълбоко са се излъгали”, заяви икономическият министър Драгомир Стойнев.

 

Репортер: Екатерина Николова