Ключовото решение стана повод за депутатите от ГЕРБ отново да се върнат в парламента

Парламентът одобри на първо четене промените в бюджета за тази година. Това стана с гласовете на 115 народни представители от БСП и ДПС. Гласуваха общо 213 депутати, „против” бяха 88, а 10 се въздържаха.

 

Ключовото решение стана повод за депутатите от ГЕРБ отново да се върнат в парламента, за да гласуват „против”. От „Атака” се въздържаха.

 

С промените в бюджета се залагат допълнителни разходи за 286 млн. лева. Те ще отидат за закъснели разплащания с бизнеса, за подпомагане на енергетиката, както и за социални плащания. Увеличава се и държавният дълг с 1 млрд. лева.

 

„Този един милиард се превърна в обект на всякакви спекулации в публичното пространство, тръгващи от най-различни изходни позиции – характеризираше се като кражба, характеризираше се като голяма опасност за фискалната стабилност. Но какво наистина се случи с дълга и фискалния резерв през тези години?”, коментира и попита риторично финансовият министър Петър Чобанов.

 

През последните четири години външният ни дълг е нараснал с почти 50%, а фискалният резерв е намалял наполовина. Изводът на Чобанов – управлението на ГЕРБ е било доста по-разточително. Новодошлата опозиция очаквано и енергично възрази. И на свой ред атакува:

 

Според мен единствената цел на тази дълга презентация беше да се каже – положението е много зле, другарки и другари, дайте да актуализираме”, не остана длъжна Менда Стоянова. „За мен изводът е един – отказ на правителството от работа по подобряване на събираемостта, отказ да се бори със сивата икономика и контрабандата”.

 

Според бившия икономически министър Делян Добрев „това не е бюджетът на растежа. Това е бюджет на допълнителни разходи и на джоба на премиера”. Според ГЕРБ промените вкарват държавата в още по-голям дълг. Премиерът Пламен Орешарски отговори на бившите управляващи с „най-просто” обяснение:

 

„Ако дължите 100 лева, идва ви падежът, вие вземете друг заем от 100 лева и погасите с него първия заем от 100 лева, колко лева ще дължите?”

 

Орешарски оспори и обвиненията, че новата власт си купува доверие с нови харчове, вместо да мисли за орязване на разходите и стабилна икономика: „Човечеството не е измислило нищо различно от фискални стимули за стимулиране на икономиката. Аз мразя дефицити, но...”

 

Орешарски призна, че актуализацията не е неизбежна, но отказ от нея би означавал държавата да не плати на бизнеса и „някъде през септември” да спре заплатите. „Така на Нова година и до излишък може да стигнем.”

 

Финансовият министър Петър Чобанов уточни, че решението да се тегли нов заем не е с цел парите да бъдат откраднати. „Ние няма как, дори и да искаме, да ги откраднем. Тези пари постъпват във фискалния резерв и това води до неговото увеличение”.

 

Повече за дебатите около бюджета и словесната конфронтация между управляващите и новозавърналата се опозиция ще научите от видеото.