Осемкилометровият участък ще освободи от тежкия трафик околовръстното на Шумен

Автомагистрала „Хемус” порасна с 8 км днес и така до Черноморието ще се стига малко по-бързо и по този маршрут. С подписа на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров влезе в експлоатация нова отсечка от българския аутобан край Шумен. Първите коли ускориха по участъка около 14:30 часа, след като преди това регионалният министър Десислава Терзиева даде своя принос в откриването, като лисна менче с вода, както повелява традицията.

 

Церемонията по откриването уважиха областният управител Венцислав Венков, кметът на Шумен Красимир Костов, управителите на „Автомагистрали Черно море” АД и фирми подизпълнители, предаде БГНЕС.

 

„Този месец имах възможността да открия още две автомагистрали и това е третият участък. Виждаме пред очите си – 8 километра, 45 млн. лв. от държавния бюджет, резултатът е налице. С пускането на движението по този път ще освободим околовръстното на Шумен от големия трафик, ще улесним движението по пътя да стане по-безопасно и по-бързо и в тази посока нашето правителство ще продължи да работи”, заяви министър Терзиева.

 

По думите й много е важно да се развият основните инфраструктурни проекти в държавата, за да имаме бързи и безопасни пътища. Терзиева допълни, че АМ "Хемус" е в индикативния списък на Оперативна програма "Транспорт" и за продължаването й в посока София ще се кандидатства за европейски пари. Ще се търсят и други източници на финансиране.

 

Работата по 7,8-километровата отсечка започна 2011 г., а финансирането възлиза на 45 млн. лв. До края на годината се предвижда рехабилитация на старите участъци от "Хемус" между Шумен и Варна.