Актуализацията се налага заради изчерпаните резерви, смята финансовия министър

Разрушената бизнес среда е причина за липсата на инвестиции, а възстановяването й може да повлияе дори на лихвите. Прогнозата е на министъра на финансите Петър Чобанов, който я направи по време на парламентарния дебат по актуализацията на бюджета.

 

„Нормализирането на бизнес средата може да доведе до увеличаване на предлагането на кредити и понижение на лихвените проценти”, очаква Чобанов, цитиран от БГНЕС. Той се ангажира, че финансовите мерки в програмата на правителството, която предстои да бъде внесена в парламента другата седмица, ще върнат България на пътя на стопанския растеж.

 

Изчерпаните резерви, липсата на буфери и гъвкавост в бюджета са част от причините за актуализацията му, които посочи Чобанов. По думите му от началото на годината до края на май с постановления на Министерски съвет са преразпределени 357 млн. лева, от които 209 млн. лева за извънредни разходи. Част от парите са отишли за общините Варна, Пловдив, София, Русе, Добрич, Бургас.

 

„С актуализацията на бюджета променяме разходната част с 286 млн. лв., от които 160 млн. лв. са за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса”, обясни Петър Чобанов. По думите му фискалната стабилност няма да бъде нарушена с актуализацията на бюджета.

 

„Ние оставаме сред осемте от най-дисциплинираните страни в ЕС”, категоричен беше наследникът на Дянков.