111 са опасните къщи в архитектурния резерват, като 21 са в критично състояние

Някогашният блясък на  възрожденските къщи в Стария град в Пловдив отново ще бъде възвърнат. Това ще стане след спешна реставрация на рушащите се сгради, които са национални паметници на културата. Дългоочакваната реконструкция на опасните къщи вече започна. Тя ще бъде извършена по програма “Красива България“ и със средства от местния бюджет.

 

Възрожденската къща „Клиянти“ е първата, в която влизат реставраторите. Двуетажната сграда, построена преди 200 години, бе една от най-опасните в Стария град и затова през последните пет години бе затворена за посетителите. Обновяването й сега ще струва 300 хиляди лева. Парите са осигурени по програма „Красива България“. 

 

Кирпичът по стените вече е заменен с тухли. Подменени са и гредите. Сградата е с нова елекро и ВиК инсталация. За да бъде завършена до края на годината още 20 строители ще бъдат наети за реставрацията на къщата.    

 

111 са опасните къщи в архитектурния резерват. 21 са в критично състояние. За съжаление някои от частните постройки са на път безвъзвратно да бъдат загубени, защото собствениците им са неоткриваеми. Ако собствениците не възстановят парите на общината, тя по съдебен ред им отнема къщата.

 

Репортер: Благой Бекриев