Това е предвидено в плана „Орешарски”

До края на годината минималната заплата ще остане 310 лева. Това става ясно, след като кабинетът официално публикува плановете си какво ще свърши до края на годината. И в тях промяна на заплатата не фигурира. 

 

Предвидено е обаче да се променят пенсиите. През  2014-та ще бъде върнато така нареченото швейцарско правило - а именно, парите на възрастните да се променят спрямо инфлацията. 

 

Планът „Орешарски” е със заглавие „Държавност ,развитие, справедливост”. Тази част, обаче, която е качена публично, обхваща периода основно до края на тази година

 

До края на ноември правителството трябва да е готово с определяне на нова линия на бедността, която ще е в сила за 2014-та година. В момента тя е 241 лв. Другата година вероятно ще е по-висока. Това е линията на доход, под която се смята, че хората практически са в крайна бедност. 

 

Пак до края на тази година при писането на бюджета за 2014-та правителството се ангажира да възстанови швейцарското правило за пенсиите. По отношение на безработните, управляващите обещават нови работни места по програмите за временна заетост. Освен това разширяване на възможностите на младите хора за стаж, чиракуване, започване на първа работа и обучение от наставник. Допълнителни мерки ще има и за по-възрастните, на които не им достигат няколко години стаж за пенсия. 

 

Под заглавие "Държавата срещу монополите" управляващите планират анализ на всички фирми и общини, спечелили обществени поръчки. Това трябва да се случи до края на септември. А месец по-късно трябва да са готови и промени в Закона за обществените поръчки. Те трябва да разширят достъпа на малките и средни фирми за участие в търговете. 

 

Ще бъде направен и анализ на финансовото състояние на държавните предприятия и на тази база до края на годината  трябва вече да има планове как тези, които са в тежко състояние да бъдат оздравени. И още един ангажимент към бизнеса - ускорено разплащане от страна на държавата по изпълнени договори и своевременно възстановяване на ДДС. Правителството обещава и повишаване на бюджетните приходи чрез пресичане на контрабандните канали и противодействие на данъчните измами. 

 

За да се модернизира транспортната система у нас, планът „Орешарски” предвижда да направи оздравителни мерки за Българските държавни железници и изработване на национална транспортна стратегия до 2025-та година. 

 

За спасяване на енергетиката, в плана е записано до края на годината да бъде изработен анализ на техническите и икономически характеристики на проекта белене, финансова структура на обекта и прогнози за потреблението на ток в България и региона.

 

Ето и плановете по отношение на здравеопазването. Документът предвижда сериозна реформа в системата на спешната помощ. Оценка за това доколко тя е достъпна за хората от различни населени места и създаване на карта с разпределението на екипите.

 

Планът „Орешарски” предвижда още нова методика за определяне на цените на лекарствата, което да овладее поскъпването им, както и допълнителна подкрепа за държавните и общински лечебни заведения в малките населени места.