Според тях за последните 13 г. са извършени десетки нарушения на договора

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" излезе с официална позиция, в която се обявява срещу намерението на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да ревизира договора за концесия на „Юлен“ АД в ски зона Банско.

 

Ревизията на концесионния договор има за цел да се узаконят всички нарушения на „Юлен“ АД и на служители и предходни министри в МОСВ. Ревизията всъщност включва корекция на обхвата и площта на концесията, чрез което да се постигне узаконяване на строежите, извършени в нарушение на концесионния договор, на природозащитните закони и Закона за устройство на територията, се казва в съобщението на коалицията.

 

От „За да остане природа в България” припомнят и че през последните 13 г. поради липсата на контрол от МОСВ, а често и с негово съдействие, са извършени десетки нарушения на концесионния договор, като резултатът е унищожаването на над 650 декара от Национален парк Пирин над концесионната площ.

 

„Трагичното е как вече пето правителство се опитва да угоди на един инвеститор в ущърб на националния обществен интерес, законите и природата. Няма наказания, има само нови и нови облаги“, коментират природозащитниците.


Междувременно от коалицията твърдят, че „Юлен“ АД възнамерява да поиска от МОСВ да го регистрира по схемата на Европейската общност за управление по околна среда и одит (EMAS), което да му позволи да претендира, че е „зелен“ ски курорт. Това според природозащитниците обаче е недопустимо към момента поради нарушения на правните норми, свързани с околната среда.