За шест месеца от „Екоравновесие” са заловили 3 760 бездомни кучета, които не са кастрирани

Уличните кучета в София постепенно намаляват. Все по-разрастващата се тенденция за „кучешки туризъм” обаче застрашава крехкия успех. Това съобщиха от „Екоравновесие”. Според тях проблемът идва от хората, които изхвърлят поколенията на домашните си любимци на улицата. 

 

Само за шест месеца от „Екоравновесие” са заловили 3 760 бездомни кучета, които не са били кастрирани. Голяма част от тях се оказали новопоявили се обитатели на софийските улици. Едри, хранени и до скоро гледани кучета, с които собствениците решили, че вече не могат да се справят. 

 

Освен собствениците, които нямат представа какво куче са си купили, как да го възпитават и какво ще им струват грижите за него, за увеличаването на бездомните кучета според експертите работи и така нареченият „кучешки туризъм”. 

 

„Съседни на Столична общини организирано докарват кучета в София, те не желаят да ги обработват и ги изоставят в града. Най-тежко страда район Кремиковци, стотици нови животни само за няколко седмици. Като съберем всички безотговорни хора, които изоставят кучета и всички общини и става ясно, че ние ще останем в това блато, в което сме сега”, обясни Стела Райчева от Animal rescue - София.

 

Затова от „Екоравновесие” искат да се създаде национална стратегия за  бездомните кучета, защото това не е проблем само на София. И припомнят, че всеки може да кастрира кучето си, за да не се раждат нови бездомници.