Под него са се подписали 77 депутати

От ГЕРБ внесоха официално искането си за извънредно заседание на парламента, на което депутатите да разгледат наложеното от президента вето върху актуализацията на бюджета. Зад искането стоят подписите на 77 от депутатите на Бойко Борисов. 

 

Според депутатския правилник при 48 подписа председателят на парламента е длъжен да насрочи извънредно в седемдневен срок. 

 

Михаил Миков вече насрочи за 30 август заседание, на което да се разгледа повторно ремонта на бюджета до края на годината. От ГЕРБ коментираха, че ако искането им срещне отказ, премиерът Пламен Орешарски ще загуби тяхната подкрепа. 

 

„Трудно мога да си представя, че който има сърце и душа, може да почива в този момент”, каза Томислав Дончев. 

 

„Вярно е, че това ще предизвика известен дискомфорт по повод ваканцуването, но смятам, че си заслужава парламентаристите от управляващото мнозинство да покажат подкрепа за правителството, тъй като и премиерът Орешарски каза, че ще си подаде оставката, когато няма подкрепа”, припомни Димитър Главчев.

 

Михаил Миков с позиция за консултациите за бюджетКъм 18:00 часа позицията на председателя на парламента беше официално изпратена до медиите. От нея става ясно, че повторното обсъждане на бюджета най-вероятно ще стане преди края на август.


В писма до лидерите на партиите в парламента Михаил Миков пита кой от следващите дни ще е най-подходящ за провеждане на извънредното заседание, посветено на президентското вето върху актуализацията на бюджета.


В позицията председателят на парламента подчертава, че предварително обявената дата 30 август, е давала възможност за провеждане на по-пълни, задълбочени и всеобхватни консултации. Михаил Миков изразява съжаление, че в този срок няма да могат да бъдат проведени обществените дискусии, за които е апелирал президентът.