Депутатите ще обсъдят ветото на Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета

Очакваното извънредно заседание на Народното събрание ще се проведе в петък, 16 август, съобщиха от пресслужбата на законодателния орган. От съобщението става ясно, че то е насрочено от председателя Михаил Миков за 10 часа.

 

Заседанието е по искане на 77 народни представители от ГЕРБ. На него ще бъде обсъдено президентското вето върху актуализацията на държавния бюджет.

 

В дневния ред е ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., приет от Народното събрание на 1 август 2013 г. и върнат за ново обсъждане с Указ на президента, се казва още в съобщението от парламента.  

 

Държавният глава Росен Плевнелиев наложи частично вето на актуализацията на бюджета с аргумент, че е необходима по-голяма прозрачност в приходите и разходите, както и по отношение на новия дълг, който управляващите възнамеряват да използват за корекция на държавните финанси.

 

От най-голямата парламентарна група смятат, че няма нужда от актуализация на бюджета, който бе изготвен от финансовия министър в правителството на ГЕРБ Симеон Дянков. Позицията беше потвърдена в понеделник в интервю на партийния лидер Бойко Борисов.

 

Предварителните очаквания са, че актуализацията ще бъде потвърдена от управляващото мнозинство. За целта обаче са необходими 121 гласа, а БСП и ДПС разполагат максимум със 119 заради отсъствието на Делян Пеевски. Възможно е и други народни представители да липсват в пленарна зала – заради започналата им ваканция някои от тях не са в страната.

 

Това поставя съдбата на ветото и актуализирания бюджет в зависимост от гласовете на „Атака”. В понеделник лидерът на националистите Волен Сидеров заяви, че депутатите му имат пълна свобода да гласуват по съвест.

 

Междувременно, пред агенция "Фокус" Бойко Борисов каза, че ако „Атака” не влезе в парламента, тогава и ГЕРБ няма да се регистрира. Тогава ДПС и БСП ще имат 118 депутати. Управляващите нееднократно изразиха увереност, че ще преодолеят ветото.