От КНСБ настояват от 1 октомври минималната заплата да стане 340 лева

 „Не само, че искаме актуализация на бюджета, но и центрираме нещата върху социалните мерки”, заяви в студиото на „Здравей, България” вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. 

 

„За нас е неясно защо се мълчи по минималната работна заплата. Искаме тя да се вдигне от 1 октомври на 340 лева. Трябва да се търсят максимални решения в тази насока”, допълни Христов. 

 

За актуализация са и от КТ „Подкрепа”. 

 

Още на 9.10.2012  година сме казали нещо и не виждам защо да се отказваме: „Очакваните приходи в консолидирания бюджет са силно надценени и неизпълними и поради това изразяваме загриженост, че през второто полугодие може да се търсят нови допълнителни източници на приходи, за да се покрият предвидените разходи”. Тоест, още тогава сме казали, че ще има актуализация на бюджета”, заяви д-р Константин Тренчев. 

 

Според него не е страшно, че ще се вземат пари назаем, а въпросът е за какво ще се използват те – за задвижване на икономиката или не.

 

Що се отнася до ветото на президента от КНСБ смятат, че ще се търси автоматично гладуване в Народното събрание. 

 

И двата синдиката обаче смятат, че и в тази насока Конституцията трябва да бъде преосмислен. 

 

„Правото на вето формално е безспорно. Но защо президентът със същия аргумент за прозрачност, не внесе вето по Закона за публичност на имуществото, гласуван за седем дни от последното Народно събрание”, попита Чавдар Христов. 

 

Според Тренчев пък правата на президента стигат до там „да внесе хаос в системата”.