Зърнопроизводители се оплакват и от изключително ниски изкупни цени на житото

Започналата жътва на слънчогледа в русенско предвещава ниски добиви, а изкупните цени вървят стремглаво надолу. Зърнопроизводители се оплакват от изключително ниски изкупни цени и на житото, въпреки високите добиви. Спадът в цените може да накара арендаторите да намалят рентите.

 

Тенденцията за спад на цената на житото е световна. И въпреки, че реколтата е прибрана, фермерите съвсем не са доволни.

 

„Аз бих направил сравнение с миналата година. Ние продавахме пшеница на жътва от полето на 450 лева. Тази година цената е 280 – 290 лева”, коментира Иван Караиванов, който е зърнопроизводител. 

 

Друг парадокс е, че търговците изкупуват на една цена хлебната и фуражната пшеница

 

„Хлебната пшеница е малко по-нискодобивна, но с добро приложение в хлебопроизводството. А фуражната пшеница, тя си е по-високодобивна като реколта. Тя си отива като компонент за смеските на животните”, каза още той.

 

Удар за зърнопроизводителите са изключително ниските цени на слънчогледа. През миналата година цената за тон е била 950 лева, а сега търговците упорито предлагат едва 500 лева на тон. В русенска област добивите от ранните сортове са далеч от предварителните прогнози за добив – 200 кг от декар. Според арендатори в други области на страната положението е отчайващо. Добивите са едва по 140 кг от декар. 

 

Заради спада на цените се очакват и по-ниски ренти, което ще удари по джоба потребителите. 

 

Репортер: Олга Василева