Ще обсъдена кризата и отражението й върху националната сигурност на България

На фона на повишаващото се напрежение около ситуацията в Сирия, Съветът за сигурност към Министерския съвет ще заседава извънредно утре.

 

Ще бъдат обсъдени въпросите около кризата в Сирия и отражението й върху националната сигурност на България. 

 

По-рано тази седмица външният министър Кристиан Вигенин заяви, че няма искания към България за подкрепа за намеса в Сирия.

 

 "Към този момент не са постъпили конкретни искания за подкрепа или за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия. Когато бъде поискано съдействие от наша страна, тогава ще вземем решение", заяви Вигенин. 

 

Министерския съвет гласува отпускането на 565 000 лева, с които ще бъде увеличен капацитетът на местата за временно настаняване на бежанци. 

 

"На този етап данните не показват рязко нарастване на потока от бежанци, това са рутинни и превантивни мерки, не са свързани с пряка заплаха за България в това отношение", добави външният министър.

 

Същевременно военният министър Ангел Найденов заяви, че България няма способността за преки военни действия, но освен това държи на политическия диалог. 


 
„Факт е, че има увеличаване на бежанския поток и правим всичко възможно за неговото приемане”, заяви Найденов.

 

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от всякакви пътувания в страните от Близкия Изток и Северна Африка и най-вече в Сирия, Ливан, Египет и Либия.