Той призна, че 100-те дни са минали в изключително тежка атмосфера

Президентът Росен Плевнелиев изрази недоволство от първите 100 дни на правителството на Пламен Орешарски. Това стана по време на военното учение „Шабла 2013“ и дни преди официалния отчет, който премиерът обеща да направи следващия месец.


Държавният глава отправи остра критика и към регионалния министър Десислава Терзиева, предупреждавайки, че идеята за публично-частно партньорство в изграждането на автомагистрала „Хемус“ е равносилно на национално предателство.


Според държавния глава в управлението на кабинета Орешарски няма консенус за договарянето на европарите за периода 2014 – 2020 година, за пенсионната и здравната  реформа, за енергетиката и сигурността. Политиците трябва да излязат от ежедневното противопоставяне, призова президентът.


„Да излязат с декларация по националните приоритети, да кажат за какво ще се бият и за какво няма да се бият. Апелирам и към правителството и към парламента – вместо да се правят тънки сметки и калкулации, кой сега срещу кого ще излезе на власт, кой ще падне, излезте и обяснете и кажете на нацията – всички, включително и аз като президент, независимо кой ще бъде на власт, какво ще се свърши конкретно срещу монополите, какво ще се свърши конкретно срещу корупцията, срещу олигархията и срещу неефективната система на правораздаване”, заяви още държавният глава.


Плевнелиев призна, че 100-те дни на правителството са минали в изключително тежка атмосфера, но подчерта, че е силно притеснен от разнопосочните послания към Европейския съюз. Критикува остро регионалния министър Десилава Терзиева за идеята автомагистрала "Хемус" да се гради чрез публично-частно партньорство, което щяло да провали проекта.


Росен Плевенелиев съобщи още, че през септември стартира три дебата с гражданите за борбата с корупцията и монополите, за медийната свобода и за системата на правораздаване.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Искра Урумова