Очаква се в началото на декември изгорелият театър да бъде възстановен

Спешна помощ поиска министерството на културата от междуведомствената комисия по бедствия и аварии за наложителен ремонт на два от големите театри в България. С парите от държавния бюджет ще бъдат възстановени  Драматичния театър в Пловдив, чиято сцена изгоря наскоро и Театъра на българската армията в столицата, който пострада при взрива на газовите бутилки в китайския ресторант.  


След като огледа пораженията от пожара в Драматичния театър в Пловдив, зам.-културният министър Велислава Кръстева съобщи, че са водени разговори с вицепремиера Цветелин Йовчев за свикване на извънредно заседане на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.


„Имам неговите уверения, че ще направи възможното комисията да бъде свикана максимално бързо. Другата инициатива, която предприемаме с министър Стоянович е да се обърнем с призив към театрите в страната да изиграят благотворителни представления, с които да се включат в дарителската акция за възстановяването на опожарения театър в Пловдив”, обясни зам.-министърът на културата Велислава Кръстева.


Причините за пожара все още не са ясни. Огледите на следствието продължават. Щетите в бляскавата зала обаче са многократно повече от първоначално обявените 200 000 лева.

Застрахователите са обещали да покрият щетите 100% като дори ще отпуснат пари авансово.  
Най-трудно ще бъде възстановяването на златните орнаменти по стените и тавана. За целта ръководството на театъра е наело шведска фирма. Стотици граждани, бизнесмени, режисьори и певци са откликнали вече на призива за финансова помощ.


С помощта от дарения, застраховки и с парите от държавата се очаква до края на ноември или в началото на декември изгорелият театър да бъде възстановен.


Ако имате възможност и желание да подпомогнете възстановяването на Драматичен театър- Пловдив, можете да го направите на следната сметка:

IBAN BG 79UNCR 7000 1521 0719 44
Уникредит Булбанк, клон Пловдив

 

Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев