Задължението е в сила, ако ги предпише лекар, предвижда нова наредба

Работодателите трябва да осигуряват на служителите си средства за купуване на очила и лещи, ако са предписани от лекар. Това гласи наредба на Министерство на труда и социалната политика.

 

Весела Петрова прекарва пред компютър две трети от работното си време. Носи очила от 15 години. Работи в международна компания. „Мисля, че е най-важно да зная какви опции предлага моят работодател, с тях съм напълно наясно”, казва тя. „Всеки, който прекарва пред компютър поне половината от работния си ден, има право на очен преглед и пари за корекция на зрението, ако е предписана от специалист.”

 

Хубавото е че много от по-големите фирми са наясно с наредбата и всяка година разрешават покупката на нов тип очила”, отбелязва Мила Томова, очен оптик. Смята обаче, че в по-малките фирми наредбите не се спазват, а служителите им не са запознат и не знаят правата си.

 

И все пак, не всеки, който има на бюрото си компютър, следва да получи очила. Целта на разпоредбата е малко по-различна. „Тя набляга основно на превенцията, на начина, по който трябва  да организираме работното си място и работата, на това, че работодателят да предостави условия, за да бъде организирано”, казва Дарина Конова, държавен експерт в отдел „Условия на труд”.

 

Рискове има и във връзка с продължителното поддържане на неблагоприятната работна поза, която човек заема и ако не бъдат проведени и други мерки, които наредбата предвижда, рисковете за мускулно-скелетни нарушения също не са малки.

 

Повече по темата ще научите от репортажа във видеото.