Изнасяме повече алкохолни напитки и тютюн, а вносът на химичните вещества и продукти също се е увеличил

Износът на България за ЕС за първото шестмесичие на 2013-а се е увеличил с 6.5% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 12.3 млрд. лева, съобщават от НСИ.  

 

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 69.5% от износа за държавите членки на ЕС.

 

За сметка на износа, вносът на стоки от Европейския съюз в страната ни за периода януари - юни 2013 г. е намалял с 6.8 млн. лв. спрямо същия период на предходната година и отбелязва стойност от 14.4 млрд. лв. Най-много стоки внасяме от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

 

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - юни 2013 г. е отрицателно и е на стойност 2 178.5 млн. лева. Според стандартната външнотърговска класификация най-голям ръст в износа (26.2%) се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”. Спад има в износа ни на храни и живи животни, съответно с 8,4 на сто, сочи справката на Националния статистически институт.


При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (9.1%) се отчита в сектор „Химични вещества и продукти”, а най-голямо намаление (6.7%) в сектор „Машини, оборудване и превозни средства”.