Изчерпан е административният капацитет за настаняване, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова

Всички министерства, агенции и неправителствени организации у нас търсят варианти за справяне с нестихващата бежанска вълна от Сирия. Експертите смятат, че съвсем скоро България вече няма да има възможност да се справя сама. Затова помощта от Европейския съюз е наложителна.

 

Това е изводът след работна среща между всички държавни институции, организирана от вицепрезидента Маргарита Попова. Тя припомни, че в тази ситуация не трябва да се забравя, че увеличеният поток от бежанци засяга и националната сигурност.

 

България няма административен капацитет да поеме по-сериозна бъдеща вълна от сирийски бежанци, смята Маргарита Попова.

 

ЕС трябва да се обърне съвсем сериозно към нас и да ни подпомогне, за да се справим”, заяви тя. Основният въпрос е какво ще се случи след като голяма част от тези хора получат статут и останат в България. „Това е част от националната сигурност. Те имат нужда от медицински грижи, социално осигуряване, детска градина и училище и те трябва да са готови да се интегрират.

 

Според общата позицията на президента и на Министерския съвет относно конфликта в Сирия, мирно решение ще предотврати нови жертви и ще предостави възможност бежанците да се завърнат по родните си места.

 

При военен удар отвън, рисковете за българския народ ще се умножат многократно. Ние сме близо до конфликта и аз искам България да бъде чута”, допълни Попова.  

 

Представителя на Върховния комисариат на ООН у нас смята, че България може да интегрира бежанците.

 

Фактът, че тези хора имат само дрехите на гърба си, не значи, че нямат умения – сред тях има учители, лекари, адвокати, дърводелци,  хора със занаят. Не забравяйте, че Айнщайн е бил бежанец, той е имал само ума си. Но е успял”, пък заяви представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Франсоа Вейл.

 

Засега институциите са заявили възможност да приемат децата на бежанците в училища, да им дадат учебници и да им осигурят образование и на родния им език. Все още обаче не е ясно каква ще е стратегията за качествено интегриране на родителите им.