Продажбата може да се извърши и само с подписан договор между двете страни

Според управляващите вече ще можем да купуваме и продаваме кола, като само подпишем договор с другата страна. Нотариална заверка няма да е необходима.

 

Това не важи за автокъщите, при които и до момента тези сделки стават с фактура и заверка не е нужна. Става въпрос само за договорите между физически лица. Към момента 150 нотариуси работят  само в София. Досега в тяхната функция при покупко-продажба на автомобил влиза ангажимента, преди изповядването на сделката, всички дължими данъци да бъдат платени в хазната.

 

Всеки може да отиде където му е удобно, а сега целия този трафик ще се стовари на едно място в КАТ. Очевидно в момента там няма възможност това да се случи, изискват се много ресурси, доста пари ще се похарчат. Ще зачеркнат нещо, което до момента е свършено, и ще трябва наново всичко да се прави отначало”, заяви нотариусът Стефан Стойков.

 

Нотариусите са на мнение, че формалното премахване на таксата, която отива при тях след сделката за покупко-продажба, ще бъде заменена с друга.

 

 „Моята преценка е, че в бъдеще българските граждани ще платят повече, отколкото в началото са им обещали”, категоричен бе Стойков.

 

Повече по темата гледайте във видеото.