Държавният глава не даде оценка за първите 100 дни на правителството

Президентът Росен Плевнелиев отбеляза, че не разбира управляващите, когато заявяват, „че някакъв страх е победен и че хората могат да дишат по-спокойно”. Без да даде своята оценка за първите 100 дни на кабинета „Орешарски”, държавният глава коментира отчета за свършеното от него. Сред основните успехи на правителството премиерът Пламен Орешарски посочи това, че „страхът е победен”.

 

„Това не го разбирам”, каза Плевнелиев пред журналисти по време на откриването на палеонтологическия музей “Плиоценски царк - Дорково” в с. Дорково, Община Ракитово. Президентът добави, че народът ще направи своята оценка, но каза, че той се радва, че е направен отчет за работата на правителството досега и че той е публичен.

 

„Важно е каквото е свършено – да се чуе от хората. Оттам нататък гражданите сами ще преценят, те ще направят своята оценка”, посочи Росен Плевнелиев, цитиран от „Фокус”.

 

„По отношение на работата на правителството – това, което ме притесняваше в началото, беше, че БСП и ДПС излязоха с някаква политика, а чак след това се заговори за плана „Орешарски”. Надявам се обаче това, което са обещали на хората, да го изпълнят”, каза още президентът.

 

Държавният глава коментира искания от опозицията вот на недоверие в правителството, като отбеляза, че това един „стандартен и демократичен елемент, който използват партиите в парламента”. „Вярвам, че това ще допринесе за повече демокрация в България, от една страна, а от друга за по-качествени дебати в парламента, при които едните политици ще защитят позициите си, а другите ще посочат конкретни аргументи какво не е наред с държавата. От това ще спечелят и българските граждани,” убеден е Плевнелиев.