Канадците спечелиха 1 милион долара за осъществяването на своя проект

Канадски студенти, предложили да се използва брашно от насекоми за производството на хляб за бедни хора, спечелиха 1 милион долара за осъществяването на своя проект. Това се казва в изявление на Университета Макгил, съобщи БГНЕС. 

 

През тази година основната тема на конкурса, организиран от Международното бизнес училище Хълт и Фондация "Клинтън", е проект, който ще реши въпроса с изхранването на бедните хора. 

 

Студенти от Университета Макгил в Торонто, чийто екип се казва Aspire Food Group, предложиха за тази цел да се използват насекоми. Те отбелязват, че 2,5 милиарда души в света ядат насекоми в определени сезони на годината.

 

Студентите предлагат да се въведе ред на този пазар и да се въведат иновационни методи за обработване, които ще позволят да се произвеждат храни от насекоми целогодишно.

 

Те планират да започнат производство в Мексико, където местните фермери ще събират скакалци от полята с люцерна. След това насекомите ще бъдат измивани, изсушавани и преработвани в смес, наподобяваща брашно. Брашното ще бъде доставяно на местните пекарни, които ще произвеждат от него хляб и други изделия.

 

По данни на студентите през март 2014 общият обем на доставени скакалци в Мексико трябва да достигне 10 тона. Новаторите смятат да разпространят своя бизнес и в други страни – Тайланд и Кения.