Един французин продължи шампионската серия на друг

Французинът Себастиан Ожие стана първият краен победител в Световния рали шампионат след 9-годишната шампионска ера на неговия сънародник Сабастиан Льоб. Пилотът на "Фолксваген" спечели титлата два кръга преди края на сезона. 

 

До голяма степен този резултат беше подпомогнат и оттеглянето на легендарния Себастиан Льоб, който след финала на миналия сезон, заяви, че ще участва само в четири състезания през тази година. 

 

Заради доминацията от почти едно десетилетие на Льоб Ожие - първия раличен световен шампион след Петер Солберг, който триумфира през 2003 г. Иначе новият първенец сред рали пилотите спечели титлата предсрочно и то пред родна публика. 

 

Това стана факт след като единственият му конкурент Тиери Нювил с "Форд" не успя да спечели специалната отсечка в края на първия ден на рали "Франция". Белгиецът се нуждаеше от трите точки, които се дават на победителя, за да запази теоретичните си шансове за първото място. Той обаче остана втори в специалния етап, след като изостана на осем десети спрямо Дани Сордо със "Ситроен".

 

"Има много хубави моменти, но разбира се, това е, за което аз мечтаех от доста години. Сега, когато го постигнах и съм световен шампион, мога да кажа, че това е най-доброто, което може да ти се случи в рали спорта. Щастлив съм от успеха и много горд с моя екип", заяви световният рали шампион Себастиан Ожие.