За един отоплителен сезон той би ни струвал 234 лева

Кое е най-изгодното отопление за сезона и как да намалим сметките си за топло? Сметките на експертите показват, че в градска среда климатикът излиза най-евтин. За един отоплителен сезон той ще ни струва 234 лева, следва го парното – над 570 за сезон. Ако има изградена газова инсталация, отоплянето на дома ще ни струва 660 лева. Най-скъпо е, ако решим да се топлим на електрическа печка – цели 842 лева.

 

Тези сметки са при стандартен апартамент и начин на живот и стандартна температура, а такова нещо като стандартно в живота трудно можем да намерим. 

 

Всъщност най-големият разход идва заради пускането и спирането на уреда особено в най-студените дни. Експертите съветват като излизате – не гасете напълно уредите, за да не ви излезе после солено затоплянето .

 

В Смолян теглят заеми за отоплениеВъпреки че сам е правил сметките, се оказва, че Иван Хиновски се топли на парно – излиза му най-евтино.  Но там където живее, не са изтръгнали радиаторите от входовете и не се губи енергия за затопляне на ледените стълбища. Не отопляват съседи, които са спрели парното. Няма и такива, които крадат топло.

 

Не се лъжем, ние нямаме неплатени сметки – на парно сме. Толкова ниска цена плащам, че излиза от тази скала. Най-скъпо по 180-200 лева", обяснява той.

 

Ако обаче живеем да се топлим на дърва или въглища, тогава трябва да имаме предвид, че ползването на по-ниско качествена суровина ще ни струва колкото и подгряването с климатик. В сметките не включваме парите, които са нужни за закупуването на уреда и инсталирането му.

 

Нискокачествените дърва обаче опушват къщата и не горят ефективно – но пък ще ни костват само 232 лева. Ако решим да се топлим на по-висок клас тогава трябва да отделим почти 1000 лева. Малко по-малко ще похарчим ако сме на газова печка. За нафта ще трябва да заделим най-малко 1300 лева.

 

В Смолян повечето жители избират да се топлят на дърва. Един кубик струва 65 лева.

 

Въпреки, че се смята за сравнително евтино, на някои домакинства им се налага да теглят заеми, за да не останат на студено.

 

Целият репортаж гледайте във видеото.